Mazhar; ulaşan, erişen, nâil olan, kavuşmuş, şereflenen, bir şeyin zuhûr ettiği yer, eşyâ ve madde gibi anlamlara gelir. Ayrıca mazhar; bir şeyin görünür duruma geldiği, göründüğü, açığa çıktığı, zâhir olduğu yer veya kimse, tecellî yeri demektir. Mazhariyet ise mazhar olma hâli, nâil olma, kavuşma, şereflenme anlamlarına gelmektedir. İşte mazhar kelimesi ile ilgili cümleler.
– Senin nîmetine mazhar olanların yolunu göster. (H. E. Adıvar)
– Sevgisine mazhar her şey ve herkes bu nişana sâhip olur. (A. H. Tanpınar)
– İnsan fânî olduğu halde yine hayât-ı ebediyyeye mazhar olacak gibi çalışmalıdır. (N. Kemal)
– Senin sevgine de sonunda mazhar oldum.
– Esmâ-i ilâhiyyeden biri de «es-Sabûr» ism-i şerîfidir. Her kimde sabır varsa, onda Allâh’ın kudretinden bir tecellî var demektir. Hele bu sabırlı kimseler biraraya gelip de bir cemaat olurlarsa her hâlükârda Allâh’ın yardımına mazhar olurlar. Allâh onların dâimâ dostu ve velîsidir.
– Bu beyit gösteriyor ki hüner kişide değil; mazhar olduğu İlahi tecellidedir. (M. Kaplan)
– Çocuk sevgi demektir sevgili Zeynep; çocuk sevginin en saf mazharıdır. (Ahmet Selim)
– Hz Mevlânâ şöyle buyurur; “Allâh aşkı için çalış, Allâh aşkı için hizmette bulun; halkın kabul etmesi veya reddetmesi ile senin ne işin var? Bu fânî dünya pazarında sana bol bol kazandıracak bir müşteri olarak Allâh kâfî değil mi? Allâh’tan alacağın karşısında insanların verebilecekleri ne ki!.. O hâlde gözünü ve gönlünü insanlardan gelecek teşekkürlere değil, Allâh’tan gelecek mazhariyete döndür!..
– Allah tarafından sevilmek, büyük maddi, manevi nimetlere ermek, ilahi yardıma mazhar olmak onların mükafatlarıdır. [M. Esad Coşan (rh.a.)]
– Hz Muhammed (sav)’in şefaatine mazhar olmak isterdim.
– Allâh dostları, hâdiseleri gönül penceresinden, aşk ve muhabbet nazarıyla müşâhede ettikleri için, bulundukları toplumlara, hidâyete ermek isteyen nice kimselere ve hattâ cihâna yön veren padişahlara rehber olmuşlardır. Zîrâ onlar, zâhirî ilimlerin, akıl ve mantık bilgilerinin üzerini örten sırlı örtüyü kaldırmışlar, ilâhî aşk ve muhabbetin feyizli tecellîlerine mazhar olmuşlardır.
– Takdîr-i umûmîye mazhariyet bilakis nedretine delâlet eder. (C. Şahâbeddin)
– Sonunda istediği işe mazhar oldu.
– Mezbur paşanın oğlu gelip azîm iltifat ve riâyete mazhar oldu. (K. Çelebi)