Borneo; kuzey yarıkürede, Grönland ve Yeni Gine’den sonra dünyanın üçüncü büyük adasıdır. Ekvator kuşağında, Güneydoğu Asya’da bulunur ve Endonezya, Malezya ve Brunei tarafından paylaşılmıştır. Malakka Yarımadâsı’nın güneydoğusunda kalan bu ada, Güney Çin Denizi, Sulu Denizi ve Cava Denizi ile çevrilidir. Borneo adası yüzölçümü 743.330 km², nüfusu 16.000.000’dir. Borneo adı adaya ilk olarak Hollandalı kâşifler tarafından verilmiş olup Batı’da da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Böbrek biçimindeki Borneo adası çok dağlıktır ve sık yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Zengin bitki örtüsü, tikağacı ve demirağacı gibi kerestesi değerli ağaçları kapsar. Adada yaşayan yabanıl hayvanlar, orangutan, gibon, bulutlu pars, geyik, yabansığırı, fil ve neredeyse soyu tükenmekte olan gergedandır. Ada böceklerle, özellikle kelebek, güve ve kınkanatlılarla doludur. Dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia bu adada yetişir. Birçok bölgeyle bağlantı taşımacılığa elverişli ırmaklarla sağlanır. Borneo’nun kuzeyi son zamanlara kadar dünyanın en az bilinen bölgelerinden biriydi. En yüksek dağ olan Kinebalu 4.101 metreyi bulmaktadır. Adanın nüfus yoğunluğu Asya Ölçütlerine göre düşüktür. Borneo’da, Malaylar, Çinliler ve bir zamanlar kafatası avcılığı yapan Dayaklar’ın yanı sıra, Cavalılar, Selebes Adası’ndan Bugiler ve Hintliler gibi değişik ırklardan insanlar yaşar.
İngilizler ve Hollandalılar 17. yüzyıl başlarında ticaret amacıyla adaya geldiler. Ticaret limanları ve merkezleri kuruldu, ticaret için sürekli bir engel oluşturan korsanlara karşı önlemler alındı. Adanın güneydeki üçte ikilik bölümü Endonezya’nın egemenliğindedir. Kuzeyde ise üç küçük devlet bulunur. Bunlar, 1963 yılında Malezya Federasyonu’na bağlanan Sabah ve Saravak ile 1981 yılında bağımsızlığına kavuşan Brunei’dir.