Musalla; namaz kılınabilen açık yer, câmi civârında cenâze namazı kılınan yer, camilerde cenaze konulup önünde namaz kılınan yer anlamlarına gelir.
Musalla, namaz kılmak için tahsis edilen yer; bir belde halkının cuma, bayram ve cenaze namazlarını bir arada kılmaları için hazırlanan alan anlamında bir fikıh terimidir. Halk arasında daha ziyade, cami avlusunda cenaze namazının kılındığı yer için kullanılır. Cenazenin konduğu taşa da musalla taşı denir.
Musallâ kelimesi, Kur’an-ı Kerim’in şu âyet-i celilesinde geçmektedir: “Kâbe’yi insanlar için toplanma ve güven yeri kılmıştık. İbrahim’in makamını musalla (namaz yeri) edinin, dedik. Evimi ziyaret edenler, kendini ibadete verenler, rükû ve secde edenler için temiz tutun, diye İbrahim ve İsmail’e ahit verdik” (el-Bakara, 2/125).
Musalla kelimesi ile ilgili örnek cümleler
– Bir namazlık saltanatın olacak / Taht misâli o musalla taşında. (C. S. Tarancı)
– Musallâ taşı, özet olarak cami avlularında bulunan, cenaze namazı kılınırken tabutun üzerine konulduğu taştır.
– Ulu Hâkan’ın cenâzesi, dört yüz muhâfızın nezâretinde İstanbul’a getirildi. Süleymâniye Câmii’nin musallâ taşına kondu. Cenâze namazı beş yüz müezzinin, tekbirleri birbirlerine aktarmaları ile kılındı. Cemaatin arka ucu Fâtih Câmii’ne dayanıyordu.
– Bir buçuk saat musalla taşında cenaze bekliyor beyefendi ortada yok.
– Gaziantep’in İslahiye ilçesinde, Roma dönemine ait bazalt taşından yapılmış lahit kapağının, camide musalla taşı olarak kullanıldığı ortaya çıktı.
– Annesini toprağa verdikten sonra Perihan Hanım mırıldanıyordu: ‘Bir namazlık saltanat işte taht misali o musalla taşında…’