Belfast, Birleşik Krallık’ta bir şehir. Kuzey İrlanda’nın hem en büyük şehri, hem de başkentidir. Lagan Irmağı’nın Belfast Halici’ne döküldüğü yerde 17. yüzyılda kurulmuş olan Belfast, büyük bir liman kenti ve aynı zamanda Kuzey İrlanda’nın en önemli sanayi merkezidir. Belfast yüzölçümü 115 km², nüfusu 2011 yılına göre 280 bin, para birimi EURO’dur. Kentte İrlanda’nın resmi dilleri Gaelik ve İngilizce konuşulmaktadır.
1648’de, İngiliz İç Savaşı sırasında, George Monk’un emrindeki Cromwell birliklerince kuşatılan kent, 18. yüzyılın sonlarına kadar sıradan küçük bir ilçe görünümündeydi. 17. yüzyıl sonlarında başlayan keten bezi dokumacılığının hızla gelişmesi sonucunda dünyanın sayılı keten bezi üreticileri arasına girdi. Yapay dokuma sanayisi dalında da kentin önemli bir yeri vardır.
Belfast’ta dokumacılığın yanı sıra gemi yapım sanayisi de gelişmiştir. 18. yüzyılın küçük tersaneleri, 1847’de Lagan Irmağı’nın taranarak derinleştirilmesinden sonra, büyük ölçekli gemi yapım işletmelerine dönüştü. 1858’de kurulan Harland ve Wolff şirketi kısa zamanda dünyanın en büyük tersanesi durumuna geldi. (Ünlü “Titanic” yolcu gemisinin yapımcısı da Harland ve Wolff’du.) Günümüzde Belfast’taki tersanelerde savaş ve yük gemileri yapılmaktadır.
Belfast, mühendislik ve kimya sanayisinin yanı sıra, uçak, giyim, halat, demir döküm, madensuyu ve alkolsüz içkilerin üretildiği önemli bir sanayi bölgesidir. Özgün bir içki olan soda, zencefil esansı ve glikozdan oluşan zencefilli gazoz burada yapılır. İçi hava dolu otomobil lastiği İskoçyalı mucit John Boyd Dunlop tarafından 1888’de Belfast’ta yapılmıştır.
Kuzey İrlanda’nın başlıca ticaret ve ulaşım merkezi olan Belfast limanının, kanallar ve havzalarla birlikte 16 km uzunluğunda kıyısı vardır. Düzenli gemi seferleri Belfast’ı İngiltere’nin ve dünyanın öbür liman kentlerine bağlar. Belfast’ın 20 km batısında yer alan Aldergrove, İngiltere’nin en işlek havalimanlarından biridir.
1968’de Kuzey İrlanda’da, Protestanlar ile Katolik azınlık arasında çıkan anlaşmazlıklar bombalı saldırılara ve silahlı çatışmalara dönüşerek, Belfast’ta yaşamı önemli ölçüde etkiledi. Bombalama olaylarının ve silahlı sokak çatışmalarının önü alınamadı. İngiliz birlikleri kentteki güvenlik önlemlerini artırdı. Kentin doğusunda bulunan Stormont’da bir Kuzey İrlanda parlamentosu kuruldu. 1972’de bu parlamentonun çalışmaları İngiliz hükümetince geçici olarak durduruldu. Ne var ki, şiddet eylemleri 1980’lere kadar sürdü.