Basel, İsviçre’nin ikinci büyük kenti olup İsviçre’nin kuzeybatısında bulunan bir sınır şehridir. İsviçre, Fransa ve Almanya Federal Cumhuriyeti sınırlarının birleştiği noktadaki kent, ülkenin başlıca giriş kapısıdır. Kentin ortasından akan Ren Irmağı’nın yoğun trafiği, ona işlek bir içliman özelliği kazandırır. Basel nüfusu 2017 yılına göre 171.000, yüzölçümü 23,91 km²’dir. İsviçre’de tam 4 resmi dil vardır. Bunlar Fransızca, İtalyanca, Almanca ve Romanşçadır. Romanşça dünyada sadece İsviçre’nin bazı kantonlarında konuşulan bir dildir. İsviçreliler İsviçre Almancası diye bilinen Alemannik lehçesi de konuşurlar. Basel para birimi ise İsviçre frangıdır.
Kentin eski katedrali, Ren Irmağı’nın güney kıyısında yüksek bir düzlükte yer alır. Duvarları kırmızı kumtaşından örülü olan yapı, Romanesk ve Gotik üsluplarının bir karışımıdır. Papa II. Pius’un Basel’de 15. yüzyılda kurduğu üniversite, İsviçre’nin en eski üniversitesidir. Basel’de yaşamış ünlüler arasında ressam Hans Holbein ile hümanist bilgin Erasmus sayılabilir.
Basel’de her bahar açılan İsviçre Sanayi Fuarı, halkın ve sanayicilerin son ürünleri görmesini sağlar. Önemli bir bankacılık merkezi olan Basel’de ilaç üretimi, araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapıldığı büyük bir kimya sanayisi de vardır. Böcek öldürücü olarak kullanılan DDT ilk kez bu kentte yapılmıştır.
Kent, İsviçre’nin Almanca konuşulan bölümünde bulunduğu için, Basle ve Bâle olarak da bilinmesine karşın, Almanca söylenişi olan Basel daha çok kullanılır.