Y Harfiyle Başlayan Çiçekler
– Yasemin
– Yılbaşı Çiçeği
– Yıldız Çiçeği
– Yonca
– Yüksük Çiçeği
– Yabani gül
– Yaban yasemini
Y harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi
Yasemin
Yasemin, zeytingiller familyasının Jasminum cinsinden 300 kadar tropik ve astropik çalımsı bitki türünün ortak adıdır. Hoş kokulu çiçekler açan bu çok yıllık bitkiler Kuzey Amerika dışındaki bütün kıtalarda yabani olarak yetişir. Yasemin türlerinin çoğu tırmanıcı yapıdadır. Haziran-Eylül aylarında çiçek açar. Beyaz yaprakları olan Yasemin çiçeği olgunlaştıkça meyve üretir. Çoğunlukta beyaz olarak yetişen yasemin çiçeği, enderde olsa pembe ve bor renklerde de görülür.
Yılbaşı Çiçeği
Yılbaşı çiçeğinin latince adı Schlumbergera dır. Tür olarak birkaç tür, hibrit ve kültivarlar sayılabilir. Yılbaşı çiçeği, oldukça da uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitkidir. Yılbaşı çiçeği kış aylarında çiçek verdiği için bu adla anılan, oldukça güzel bir bitkidir. Kasım – Aralık – Ocak aylarında çiçeği görülür. Etli, narin yapraklı, göz alıcı sarkık formlu katmerli güzel renkli çiçek vardır. Yapraklar yuvarlak dişli testere şeklinde iç içe geçmiş görünümdedir.
Yıldız Çiçeği
Yıldız çiçeği, Asteraceae familyasından Dahlia cinsini oluşturan yaz ve sonbahar mevsiminde çiçek açan, gövdesi çalı, kökleri yumru şeklinde bitki cinsi. Anavatanı Meksika olup bu ülkenin ulusal çiçeği olarak kabul edilmektedir. Yaz ortalarında başlayıp sonbahar mevsiminin ortalarına kadar açan yıldız biçimli bileşik çiçeklerinde, çevredeki çiçekleri mavi, lavanta mavisi, mor, şarabi pembe ve beyaz renklerde; ortadaki tütsü çiçekleri ise altın rengi olur.
Yonca Çiçeği
Yonca, baklagiller familyasından uzun yıllar yaşayan, gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türü. Uluslararası terminolojide alfalfa kelime kökeni Arapça البرسيم veya الحجازي, halk dilinde Şark yoncası veya Kaba yonca şeklinde de anılır. Genellikle mor ve pembe renk tonlarında olan çiçekler yılda 2 defa açabiliyor. Üstelik tek tek açmıyor da, bir açtığı zaman bütün çiçeklerini açarak görsel bir şölen sunuyor.
Yüksük Çiçeği
Yüksük otu, yaklaşık 20 türle temsil edilen, Scrophulariaceae familyasına ait bir otsu bitkiler taksonudur. İki yıllık ve ömürlü cinsleri olan bir bahçe çiçeğidir. Yaprakları rozet şeklindedir. Çiçekleri dik ve uzun olup salkım şeklindedir. Çiçekler aşağıdan başlayarak açarlar. Pembe, mor, kırmızı, sarı veya beyaz renklerdedir. Borazana benzer biçimli çiçeklerin açık ağızları aşağı doğru bakar. Çoğunun iç kısımları beyaz çerçeveli bordo beneklerle kaplıdır.
Yabani gül
Yabani gül, Gülgiller familyasından 1-3,5 m. kadar boylanabilen, gövdesi ve dalları dikenli olan bir ağaççıktır. Kenarları dişli oval biçimli 5-7 yaprakçıktan oluşan yaprakları ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan, açık ya da koyu pembe, bazen beyaz renkli küçük ve yalınkat, güzel kokulu çiçekleri vardır. Bu çiçeklerin tabanı olgunlaşınca taçyaprakları dökülür ve “kuşburnu” denilen, 1,5-2 cm. uzunlukta parlak kırmızı meyvelere dönüşür. Gerçekte yabani gül bitkisinin meyvesi, kuşburnunun içindeki beyaz renkli tüylü çekirdeklerdir. Anadolu’da orman açıklıkları, kayalık kırsal yöreler ve yol kenarlarında kendi kendine yetişir.
Yaban yasemini
Patlıcangiller familyasından; yurdumuzun hemen hemen her bölgesinde rastlanan, 1-2 m boyunda, çok yıllık, fena kokulu bir bitkidir. Haziran-Eylül ayları arasında mor renkli çiçekler açar. Gövdesi sarılıcıdır. Meyvesi sarımsı-kırmızıdır. Dallarında dulcamarin vardır. Meyveleri; solanın ve solasein taşır.