Alaplı, Zonguldak ilinin bir ilçesi olup Zonguldak il merkezine 58 km uzaklıktadır. Alaplı ilçesi nüfusu 2018 yılına göre 44.286, deniz düzeyinden 30 m yüksekliktedir.
Zonguldak-Ereğli-Akçakoca kıyı yolu üzerinde kurulu olan Alaplı ilçe merkezi; Zonguldak’ın güneybatısında bulunup; batıdan Bolu’nun Akçakoca ve Karadeniz, kuzeyden Ereğli, doğudan Devrek, güneyden Bolu’nun Yığılca ilçeleriyle çevrilidir. Daha önce Ereğli İlçesi’ne bağlı bir bucakken 19 Haziran 1987’de ilçe yapıldı.
Karadeniz kıyılarından güneye ve doğuya doğru gidildikçe yükselti artar. Kıyıda, akarsuların denize ulaştığı yerlerde küçük düzlükler göze çarpar. Güneyde Akçakoca Dağları’nın yükseltileri denize koşut uzanır. Yükselti, Kızıltepe’de 1.486 m’ye ulaşır. Alaplı Çayı ve kolları, ilçe topraklarını sular ve Karadeniz’e dökülür. Karadeniz iklimi egemendir. Yazlar serin, kışlar ılıman geçer, her mevsim yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 13°C, yağış tutarı 1.000 mm’dir. Yamaçlar zengin orman örtüsüyle kaplıdır. Denize bakan yamaçlarda kayın, ıhlamur, kestane, ormangülü, gürgen, akçaağaç, fındık; yükseklerde karaçam, göknar; doğu, batı ve güney yamaçlarında meşe türlerinin karışıma katıldığı geniş yapraklı ormanlar doğal bitki örtüsünü oluşturur. Ekonomi, ormancılık, sınırlı alanda yapılan tarım, hayvancılık ve balıkçılığa dayanır. Buğday, mısır, arpa, fasulye, ayçiçeği, çeşitli sebzeler, elma ve fındık yetiştirilir. Son yıllarda kıyılar iç turizme açılmaktadır.
İlçenin bilinen ilk yerleşenleri Cenevizlilerdir. 1326 yılında Hereklea’nın (Kdz. Ereğli) Orhan
Gazi tarafından fethedilmesinde kullanılan atların “Al” renkte olduğu ve bu nedenle İlçeye Alatlı
denildiği bilinmektedir. Zamanla Alatlı ismi Alaplı halini almıştır. İlçe halkının ise köken olarak
Karamanoğullarının kıvırcık boyundan geldiği söylenmektedir.