H ile başlayan çiçek isimleri
– Hanımeli
– Hatmi Çiçeği
– Havlu Püskülü
– Heliconia
– Hercai Menekşe
– Hosta
– Hüsnüyusuf
H harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi
Hanımeli
Hanımeli, Caprifoliaceae familyasına ait, çalı ve/veya sarmaşık grubundan bir bitkidir. Hanımeligillerin örneği olan, ilkbaharda güzel kokulu çiçekler açan bir süs bitkisidir. Çiçekleri, kabuğu ve yaprakları kullanılır. Yaklaşık 180 türü vardır, bunun 100 kadarı Çin’dedir. Avrupa ve Kuzey Amerika’da 20şer türü vardır. En çok bilinen türleri Lonicera periclymenum, Lonicera japonica ve Lonicera sempervirens dir.
Hanımeli çiçeğinin çiçekleri çoğunlukla sarı veya beyaz renkli, hoş kokuludur. Hızlı büyüme sergilerler. Siyah veya kırmızı meyveleri vardır. süslü ve güzel görünümlü meyvelerdir. İlkbahardan sonbahara kadar çiçek açarak bulunduğu ortama güzel kokular yayar. Sarmaşık gibi gelişir ve bakımı kolaydır. Uzun ömürlü bir bitki olduğundan bahçeleri güzelleştirmek için idealdir. Kış soğuklarında -30 dereceye kadar dayanabilen hanımeli, 7 metreye kadar uzayabilir. Ulaşabildiği dalların çevresine sarılarak gelişir.
Hatmi Çiçeği
Hatmi, ebegümecigiller familyasından, 60 yakın türü bulunan Alcea cinsinden bitki türlerinin ortak adıdır. Çiçekleri beyazımsı mor veya pembedir. 2-2,5 metreye kadar boylanabilir. Çiçekleri çizgili ya da lekeli olabilir. Geniş ve yuvarlak yaprakları kalp biçimindedir. Güneşli, rüzgar almayan yerlerde iyi gelişir. Killi ve besin maddelerince zengin, iyi gübrelenmiş toprakları sever. Hekimlikte kökü ve yaprakları kullanıllır. İçeriğinde fazla miktarda müsilaj vardır. Çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında, kökleri ise Sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur.
Havlu Püskülü
Havlu Püskülü – Deutzia GracilisYaprak döken çalı grubudur. İlkbaharda dalları dolduran gösterişli çiçeklere sahiptir. Genelde beyaz olan çiçekleri başka türlerinde pembe ve gül tonlarındadır. Tek ya da grup dikildiği taktirde oldukça vurgulayıcı bir görüntüye sahip olur. 1.5-2 m kadar boylanabilen yazın yeşil çalılardır. Dalları; karşılıklı olarak dizilmişlerdir. Yaprakları 5-8 cm uzunlukta, kalınca mızrak veya yumurta biçiminde ucu sivri, acık-yeşil renkli, kenarları dişli ya da kertikli olup kısa saplıdır. Üst yüzü hafif tüylü olup alt yüzünde tüy bulunmamaktadır. Yaprağın üst kısmı parlak yeşil renkli, ince ve narindir. Yaprağın alt kısımları neredeyse beyaza yakındır. Çiçekleri beyaz renkli, bileşik salkım biçiminde ve ismini aldığı havlu püskülüne benzer. Nisan-mayıs aylarında çiçeklenir. Nisan ayının ilk iki haftası boyunca fundanın salkımları kendini örter. Fincan şeklindeki çiçekleri 1.3-1.9 cm civarındadır. Güneş ve bol ışık sevmesine karşın gölgeden de hoşlanır. Geçirgenliği kuvvetli ve gübreli toprak idealdir. Çiçeklenme dönemi bitinminde budanmalıdır. Bir sonraki sene daha bol çiçeklere kavuşursunuz. Haziran ayında çelik alma yöntemiyle üretilir.
Heliconia çiçeği
Heliconia (Helikonya); 15-300 cm’ye kadar büyüyebilen, doğal yaşam alanı Amerikanın tropikal bölgeleri, Pasifik adaları ve batı endonezya olan modifikasyona (değişime) uğramış olan kırmızı yaprakları içinde küçük sarı çiçekleri ile tanınan , kültür bahçelerinde kullanılan güzel ve gösterişli bir bitkidir.Doğal yaşam alanına bağlı olarak organik besin açısından zengin(humuslu ve yapar ve çalıların çürümüş formları ile zengin toprak) nemli toprakları seven aşırı soğuk şartlarda hayatta kalamayan bir bitkidir.
Hercai Menekşe
Hercai menekşe, menekşegiller familyasına bağlı Sarı, mor, mavi çiçekleri olan bir çeşit menekşedir. Diğer menekşe türleri ile birleştirilerek birçok melez kültivarın türetilmesinde yaygın bir şekilde kullanılır. Yeşil renkli gövdesi tabanından başlayarak dallanır. Bu dallar üç köşeli ve içi boştur. Oval biçimli, uca doğru sivrilen yeşil renkli yaprakları: saplı, tüysüz ve kenarları tarak kabuğu şeklinde dişli olur. ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan, 5-10 cm. genişlikte olabilen çiçeklerinin, biri yukarı, dördü aşağı bakan, çizgi ve lekelerle süslü 5 taçyaprağı vardır. Özellikle çok renkli olan kültür hercai menekşesinin çiçekleri sarı, turuncu, kırmızı, kızıl ve mavinin her tonunda açar.
Hosta çiçeği
Hosta yada diğer adıyla süpürge çiçeği yaklaşık 60-70 cm kadar boylanabilen, yaprakları alacalı renkte, genelde çift renklidir. Oldukça dekoratif ve parlak yaprakları vardır. Ayrıca bir güzel diğer özelliği ise Haziran ayından itibaren Ağustos ayının sonlarına kadar borazan şeklinde hoş çiçekler de açarlar. Her tür ortamda yetişebilir. Diğer bitkilerinizin yetişemediği gölgelik yerlerde bile rahatlıkla yetişebilir. En güzel özelliklerinden birisi de yer örtücü olmasıdır. Çok güzel yer örtücü bir bitkidir. Dikiminden kısa bir süre sonra hemen gelişir ve yayılırlar. Anavatanı Doğu Asya, Çin dolaylarıdır.
Hüsnüyusuf çiçeği
Karanfilgiller familyasından iki yıllık bir çeşit süs bitkisidir. İncelik ve kahramanlık anlamlarını ifade eder. Doğada ve kırlarda yetişir. Yaprağı mersin yaprağına benzer ve her yaprağının ucunda birer tane diken bulunur.