F harfi ile başlayan çiçek isimleri
– Fesleğen
– Fırça Çalısı
– Filbahri
– Flamingo Çiçeği
– Frezya Çiçeği
– Ful Çiçeği
– Fulya
– Funda (Erika)
E harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi
Fesleğen
Fesleğen, ballıbabagiller familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya’nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak ve kuru ortamları sever.
Bitkinin kullanılan kısımlari, taze çiçekli dallari ve tohumlarıdır. Uçucu yağ taşımaktadır. Bu yağ içinde estragol, linalol, cineol ve pinen vardır.
Fesleğen bitkisi, bir yerli Anadolu bitkisi değildir. Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir. Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır.
Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.
Türk yemeklerinde ve salatalarda baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.
Fırça Çalısı
At Kuyruğu veya Şişe Fırçası Ağacı olarak bilinen Fırça ağacı; Avustralya kökenli, 8 m boylanabilen, herdem yeşil, çalı veya ağaççık formlu odunsu bir süs bitkisidir. Yaprakalr almaşık dizilişli, şeritsi-mızrak biçimli, ucu sivri, orta damar belirgin, kenarları tam ve koyu yeşildir. Yapraklar ezildiğinde limona benzer bir koku yayar. Meyveler kapsül meyve durumunda, odunsu ve yumurta biçimlidir. Çiçekler genç sürgünlerin ucunda, silindirik biçimdedir. Erkek organlar uzunca, fırça gibi ve parlak kırmızı renklidir. Temmuz-Ağustos ve Kasım’da olmak üzere yılda iki kez çiçeklenir.
Filbahri
Filbahri Alttan itibaren dallanan fındık renginde ince dallara sahip, yaprak döken bir çalıdır. Çiçekleri, diğer türlere göre daha büyüktür. Kokusuz olmasına rağmen, bahçe bitkisi olarak yetiştirilen limon çiçeği türüdür. Çiçek rengi beyazdır. Kesme çiçekçilikte kullanılabilir.
Flamingo Çiçeği
Flamingo çiçeği (Anthurium scherzerianum), yılanyastığıgiller (Araceae) familyasından uzun sapları ve belirgin damarlı koyu yeşil yaprakları ile kırmızı, turuncu, ve beyaz renkli büyük çiçek tablaları olan bitki türüdür. Amerika’nın tropik bölgelerine özgü olan bu türün çok gösterişli yaprakları vardır. Uzun ömürlü, göz alıcı çiçeklerinin olması yetiştirilme nedenidir. Her zaman yeşil olan bitkilerdendir. Dekoratif yaprak ve çiçekleriyle sera ve salonlarda kullanılır. Ayrıca çiçekleri kesme çiçek olarak da kullanılır.
Frezya Çiçeği
En fazla kullanılan süs bitkileri arasında yer alan Frezya çiçeği, 3 farklı renkte çiçek açar. Beyaz, pembe ve sarı renginin tonlarını en güzel şekilde gösterir. Frezya çiçeğinin ortalama boyu ise 60-75 cm arasında değişiklik gösterir. Fakat budama yöntemleri ile farklı boyutlarda frezyalar üretmek mümkün. Mevsimsel olarak ise frezyalar, yaz aylarını ve yüksek sıcaklıkları sevmezler. Frezyaların kökenleri Güney Afrika topraklarına dayanır.
Ful çiçeği
Ful çiçeği, Zeytingiller familyasındaki Yasemin cinsi çiçeklerin bir alt türüdür. Eski Çin kayıtlarına göre, Güneydoğu Asya’da ortaya çıkmış, insan eli ile Arabistan ve İran’a taşınarak buralardaki bahçelerde yetiştirilmeye başlamıştır. Buradan da zambak türü bir süs bitkisi diye adlandırılarak Türkiye ve Avrupa’ya gitmiştir. En temel özelliği, çok hoş bir kokusunun olmasıdır. Esansı birçok parfümde kullanılmaktadır. dı bize Arapçadan geçmiştir. Avrupa’da “Arap Yasemini” olarak bilinir. Yazın çiçek açar. Sıcak iklimlerde neredeyse dört mevsim çiçek açabilir. Yemyeşil çanak yaprakları, beyaz çiçeği vardır. Süre geçtikçe pembe renk almaya başlar. Ful çiçeğini veren ağaççık, yarım metre – 3metre arasında uzayabilir. Nemli tropikal iklimi sever. Orta Asya’nın kurak ikliminde kendiliğinden yaşayamaz.
Fulya çiçeği
Fulya çiçeğinin yaprakları hasır sazının yapraklarını andıran bazı nergis türlerine benzeyen özelliktedir. Fulya çiçekleri iki türe ayrılır. Narcissus jonquilla denilen tür küçük fulya türüdür. Narcissus odorus ve narcissus pseudonarcissus ise büyük fulya türüdür. Fulya çiçekleri ilk baharda çok gelişmiş, oldukça büyük sarı çiçekleri ile kırları süsler, bahçelerde de süs bitkisi olarak yetiştirilir. Soğuklara karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan fulya çiçeği, yabani bir kır çiçeğidir. Fulya çiçeğine halk arasında bazen dağ kardeleni denildiği de duyulmaktadır. Soğuklara dayanıklı yapısından dolayı da tahmin edileceği üzere kışın yetişen bir çiçektir. Kış mevsiminde çiçekçilerde sık sık görmeniz mümkündür.
Funda (Erika) çiçeği
Fundagiller familyasından, alçak boylu, yaprak dökmeyen 500 kadar çalı türünün ortak adıdır. Türlerinin bâzıları süs bitkisi olarak kullanıldığı halde, bâzıları da orman altı zararlı florasındandır. Gök funda (Erica cinerea) adli türü, evcil hayvanlar için altlık olarak kullanılır. 1-3 m boyunda, beyaz renkli güzel kokulu çiçekleri vardır. Erica scoporia isimli özel bir tür olan funda, yeşilimsi çiçeklidir. 2-3 m boylu olup, süpürge yapımında kullanılır.