Kuşluk vakti, sabah ile öğle arasındaki vakite verilen isimdir. Kuşluk vakti, güneş doğup bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 40-50 dakika sonra başlayıp öğleye 20 dakika kalana kadar olan vakittir. Kuşluk namazı, bu vakitten öğleye 20 dakika kalıncaya kadar kılınır.
İşrak veya duhâ (kuşluk) namazları ne zaman ve nasıl kılınır?
İşrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutsîde bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Âdemoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda seni korumayı tekeffül edeyim.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu”, 12)
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü”l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).
Kuşluk Vakti İle İlgili ayetler
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
Ya da o ülkeler halkı, kuşluk vakti eğlenceye dalmışken, onlara zorlu-azabımızın gelmeyeceğinden güvende miydiler? (Araf Suresi, 98)
(Musa) Dedi ki: “Buluşma zamanımız, (ülkenin ulusal) bayram günü ve insanların toplanacağı kuşluk vakti (olsun).” (Taha Suresi, 59)
Onu gördükleri gün, sanki, bir akşam veya bir kuşluk-vaktinden başkasını yaşamamış gibidirler. (Nazi’at Suresi, 46)
Kuşluk vaktine andolsun, (Duha Suresi, 1)
Kuşluk Vakti Namazı İle İlgili Hadisler
Resulullah (sav) kuşluk namazını her kılışında mutlaka ben de kıldım.”
Ravi: Aişe
Kaynak: Buhari, Teheccüd 5, 32; Müslim, Müsafirin 75, 77, (717, 718); Muvatta, Kasru’s-Salat 29, (152-153);
Bize, Resulullah (sav)’ın kuşluk namazı kıldığını Ümmü Hani’den başka kimse anlatmadı. O dedi ki: “Resulullah (sav) Fetih günü, benim eve geldi, yıkandı ve sekiz rek’at namaz kıldı. Ben bundan daha hafif bir namazı hiç görmedim. Ancak rüku ve secdeleri tam yapıyordu.”
Ravi: Abdurrahman İbnu Ebi Leyid
Kaynak: Buhari, Teheccüd 31, Teksiru’s-Salat 12, Megazi 50; Müslim, Hayz 71, (336), Müsafirin 80, (336); Muvatta
Dostum Aleyhissalatu Vesselam, bana her ay üç gün oruç tutmamı, iki rek’at kuşluk, yatmazdan önce de vitir namazı kılmamı tavsiye etti.
Ravi: Ebu Hüreyre
Kaynak: Buhari, Teheccüd 33, Savm 60; Müslim, Müsafirin 85, (721); Ebu Davud, Salat 342, (1432); Tirmizi, Salat
Resulullah (sav) buyurdular ki: “Her gün, sizin her bir mafsalınız için bir sadaka terettüp etmektedir. Her tesbih bir sadakadır. Her tahmid bir sadakadır, her bir tehlil bir sadakadır, Emr’i bi’l-ma’ruf bir sadakadır. Nehy-i ani’l-münker de bir sadakadır. Bütün bunlara kişinin kuşlukta kılacağı iki rek’at namaz kafi gelir.”
Ravi: Ebu Zerr
Kaynak: Müslim, Müsafirin 84, (720); Ebu Davud, Salat 301, (1286)
Resulullah (sav) buyurdular ki: “İnsanda üçyüzaltmış mafsal vardır. Her bir mafsal için bir sadakada bulunması gerekir.” (Bunu işitenler): “Buna kimin gücü yeter?” dediler. Aleyhissalütu Vesselam: “Mescidde toprağa gömeceği bir balgam, yoldan bertaraf edeceği bir engel… Bunları bulamazsa, kuşluk vakti kılacağı iki rekat namaz!”
Ravi: Büreyde
Kaynak: Ebu Davud, Edeb, 172, (5242)
Resullullah (sav) buyurdular ki: “Allah Teala hazretleri dedi ki: “Ey Ademoğlu! Günün evvelinden benim için dört rek’at namaz kıl, ben de sana günün sonunu garantiliyeyim.”
Ravi: Ebu Zerr ve Ebu’d-Derda
Kaynak: Tirmizi, Salat 346, (475)
Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kim kuşluğun bir çift (namaz)ına devam ederse, deniz köpüğü kadar çok da olsa, Allah günahlarını affeder.”
Ravi: Ebu Hüreyre
Kaynak: Tirmizi, Salat 346, (476)
Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kim kuşluk namazını oniki rek’at kılarsa Allah Teala Hazretleri cennette onun için altından bir köşk bina eder.”
Ravi: Enes
Kaynak: Tirmizi, Salat 346, (473)
Resulullah (sav) kuşluğu dört kılar, (bazan) dilediğince de artırırdı.
Ravi: Aişe
Kaynak: Müslim, Müsafirin 78, 79, (719)
Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kuşluk namazı, hödüğün (yani deve yavrusunun) ayağı kumdan yanmaya başladığı andan itibaren kılınır.”
Ravi: Zeyd İbnu Erkam
Kaynak: Müslim, Müsafirin 43, (748)