Budizm, Milâttan 500 yıl kadar önce bir Hint filozofu olan Buda tarafından kurulmuş evrensel bir dindir. Uzak Doğu”da bugün 500 milyon kadar Budist vardır. Budist din adamlarına “bonz” denir. Bugün, en çok mensubunun bulunduğu yerler. Hindistan dışında, Doğu ve Güneydoğu Asya, Seylan, Tayland, Moğolistan, Mançurya, Tibet, Çin, Kore ve Japonya’dır. Ayrıca Avrupa, Kuzey Amerika ve İngiltere’de de mensupları vardır.
Budizm’i kuran Buda’nın asıl adı Siddharta Guatama‘dır. Milâttan 500 yıl kadar önce Hindistan’da yaşamıştır. Buda, hayatın zevk ve eğlenceden ibaret olmadığını, daha başka yönleri olduğunu söylüyordu. Bir gün ailesini terkedip inzivaya çekildi ve Budizm’in temellerini kurdu. Bu yeni din beş şeyi kesinlikle yasaklıyordu. Adam öldürmek, hırsızlık, sadakatsizlik, yalan söylemek ve sarhoş olmak. Öte yandan şu altı şeyin yapılmasını şart koşuyordu. Sadaka vermek, iyi ahlâklı olmak, sabırlı olmak çalışmak, herkese iyilik etmek ve etrafındakileri sevmek.
Siddharta Guatama, Kuzey Hindistan’da şimdi Nepal’in bulunduğu bölgedeki Kapilavastu’da Lumbini koruluğunda doğmuştur. Sakya kabilesine mensuptur. Budda, ona “İlhama kavuşmuş, aydınlanmış” anlamında sonradan verilmiş bir lâkaptır. Buddizm’in kutsal metni Tipitaka’dır. Bunun ne zaman yazıya geçirildiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak M.Ö. 1. yüzyılda Seylan’da bugünkü şeklini aldığı ileri sürülmektedir. Çekirdeği Budda’nın sözlerinden oluşan Tipitaka, üç sepetten oluşmaktadır. Her sepet, kitabın bir bölümüdür. Çok sayıda kitaplardan ibarettir. Budda’nın hayat yolunu, orta yol doktrinini içinde bulunduran bu kitapta pek çok tekrarlar da vardır. Üç sepet şunlardır:
1- Vinaya Pitaka
Sangha adı verilen rahip ve rahibelerle ilgili usûl ve kaideleri, bunların nasıl yerine getirileceğini içine alır. Rahip olmayanlarla ilgili hususlar da vardır.
2- Sutta Pitaka
Budda’nın fikirlerini açıkladığı konuşmalarının çoğu bu bölümde bulunur. Bunun için bu bölüme doktrin (dhamma) sepeti de denir.
3- Abhidhamma Pitaka
Budda’nın vaazlarının yorumları ve Buddizm’in felsefe ve psikolojisi bu bölümde yer alır.