Sigara, puro, sigarillos tütünden yapılır; ayrıca pipo içinde içilen de kaim kıyılmış tütün yapraklarıdır. Tütün, sıcak ya da ılımlı ülkelerde yetişen bir bitkidir. Kurutulan yapraklarını içmek belki zevk vericidir, ama çok içildiği zaman sağlığa zararlı olduğunu unutmamak gerekir.
Tütün, Türkiye’de de çok yetiştirilen, oval biçimde geniş yaprakları olan bir bitkidir. Ham tütün yapraklarını içmek zevkli değildir. Bunun için kurumuş yapraklar, üstüste yığılarak mayalanıncaya kadar bekletilir. Bu tabiî mayalanma tütüne hoş bir koku ve bir lezzet verir. Tütünü Amerika’dan ilk defa Fransa’ya 16’ncı yüzyılda Fransa’nın Portekiz Elçisi Jean Nicot getirmiştir. Tütündeki zararlı bir maddeye de onun adından ötürü “nikotin” adı verilir. Nikotin, bitkilere zarar veren böcekleri öldürmekte yararlanılan zehirli bir maddedir.
Türkiye’de tütün Ege Bölgesi’nde, Karadeniz Bölgesi’nde, Marmara Bölgesi’nde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Ülkemizin tütünüyle meşhur olmuş şehirleri Samsun ve Adıyaman’dır.
Coğrafik bölge dağılımı olarak ülkemizde en çok tütün yetiştirilen alanlar Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır. Fakat ülkemizin en iyi tütünü Adıyaman şehrinde yetiştirilmektedir.