Fosfor, kolayca alev alan basit bir cisimdir. Başka maddelerle karıştırılmış bir hâlde kibrit kutularının kenarındaki eczalı kısımda yer alır. Kibritin sürtülmesiyle meydana gelen sıcaklık, kibritin alev almasını sağlar.
Fosfor insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan kimyasal elementtir. Simgesi P, atom sayısı 15, atom ağırlığı 30,97, yoğunluğu 1,83 olan, balmumu kıvamında, yarısaydam, karanlıkta ışıltı yayan, sarmısak kokulu, zehirli bir elementtir. Bütün organizmalar için fosfor birleşimleri DNA yapıları için büyük önem taşır.
Fosfor insan vücudunda en çok bulunan 2. minareldir. Buna bağlı olarak vücudumuzda inanılmaz işlevlere bürünmektedir. Fosfor yağlarda,şekerlerde ve proteinlerde bulunmaktadır. Fosfor doğada genelde katı halde bulunmaktadır. Fosforun canlılar alemine aktarımı bakteriler ve bitkiler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Canlıların ölümüyle kalan fosfor bakteriler aracılığıyla tekrar geri kazanılır. Böylece fosfor döngüsü oluşmaktadır.
Fosfor çeşitleri arasında en etkili olanı beyaz fosfordur. Beyaz fosforla çalışan işçiler, iki güvenlik tedbirini birden almak zorundadırlar. Kemiklere zarar verdiği için üzerlerine özel bir elbise giyip yüzlerine maske geçirirler, havanın temasıyla bile kendiliğinden alev aldığı için de fosforu su ya da petrol gibi bir sıvının içinde bulundururlar. Kırmızı fosfor beyazdan daha kalımlı olduğu için kibrit yapımında kullanılır. Ama yine de çok tehlikeli olduğundan, fosforsuz emniyet kibritleri yapılmaktadır. Günümüzde, kendiliğinden parlamaması İçin fosfor, ancak kutunun kenarındaki eczalı kısmın içinde yer alır.
Fosforun vücut içindeki görevleri
1- Canlının toplam vücut ağırlığının %1 ini oluşturmaktadır.Buna bağlı olarak hücredeki hayati faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde çok büyük bir öneme sahiptir.
2- Hücrelerimizdeki DNA ve RNA’nın temel yapıtaşlarıdır.
3- Hücredeki tüm enerji döngüsü fosfor maddesine bağlıdır.
4- Zarların ve bilgiyi oluşturan kodların üretiminde rol almaktadır.
5- Fotosentezde,solunumda ve birçok enzimin işleyişinde görev almaktadır.
Fosfor aynı zamanda vücudumuzda depo edilmektedir.Fosforun yaklaşık %85 i kemikte fosfor zincirleri şeklinde depo edilmektedir. Bakterilerde ihtiyaç duyduklarında fosfor depolamaktadır.
Fosforun faydaları
1- Kemik ve dişlerin oluşumunda çok önemlidir.
2- Dokularımızın tamirinde,protein sentezinde, karbonhidrat ve yağların vücudumuzda kullanılmasında etkilidir.
3- B vitamini ile birlikte çalışmaktadır. Bu sayede böbreklerin işleyişine,kalp atım ritmine ve sinir iletilerine etki ederek yardımcı olur.
4-ATP’nin yapıtaşı olması sebebiyle enerji depolanmasına ve kullanılmasına yardımcı olur.
İnsan vücudu için gerekli fosfor ihtiyacı kişi yaşına göre değişmektedir. Fosfor süt ürüleri yani süt yoğurt, peynir, balık-deniz ürünlerinde fazla bulunmaktadır. İlk 1 yaşına kadar 100-275 mg yeterlidir.
1-3 yaş arası 460 mg , 4-8 yaş arası 500 mg, 9-18 yaş arası 1250 mg dir. 18 yaş üstü erişkinle için ise ortalama 700 mg günlük fosfor ihtiyacı bulunmaktadır. Bu belirtilen miktarda fosfor alınmadığında fosfor eksikliğine bağlı bir çok rahatsızlık ortaya çıkacaktır. Fosfor eksikliğinin bazı belirtileri kemik incelmesi, yorgunluk, kaslarda ağrı, iştahın kesilmesidir.