Kuş Gölü olarak bilinen Manyas Gölü’nün tamamı idari olarak Balıkesir ili’nin Bandırma ilçesi sınırlarında yer alan tektonik göldür. Göl, Marmara Denizi’nin güneyinde, Uludağ ile Biga Yarımadası arasında uzanan bir çöküntü alanında yer almaktadır. Balıkesir’de bulunan Manyas Gölü yüzölçümü 178 km2’dir. Doğu batı doğrultusunda uzanan gölün uzunluğu 20 km, genişliği ise 14 km’dir. Çok çeşitli kuşların yaşadığı yer olduğu için Kuş Cenneti olarak da anılmaktadır. Balıkesir’deki Kocaçay, gölü besleyen en önemli akarsudur. Denizden yüksekliği 15 metredir. Derinliği 5 metreyi geçmeyen gölün ekseri yerleri bir-iki metre civarındadır.
Sığ bir göl olan Manyas, Kocaçay deresinin sularıyla beslenir. Güneydoğu kıyıları bataklık olduğu hâlde, kuzeydoğu kıyılarında sık ağaçlı ormanlar uzanır. Yine bu bölgede, Susurluk’un Sığırcaatik köyü yakınlarındaki bir ormanın içinde yer alan Kuş Cenneti, sayısız kuş türünün barındığı nefis bir tabiat köşesidir. Suyun içine kök salan ulu ağaçların dallarında yuva yapan saka ve iskete kuşlarının cıvıltısı bütün ormanı kaplar. Manyas gölünde balık da vardır. Türkiye’nin en iyi cins havyarı buradaki balıklardan elde edilir. Göldeki balıklarla beslenen balıkçıllar ve karabataklar için de burası, eşi bulunmaz bir yerdir. Manyas gölü kıyıları, yemyeşil ormanlar, temiz hava ve kuş cıvıltıları içinde en iyi dinlenme yerlerinden biridir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında büyük kentlerden buraya balık tutmaya gelirler.
Manyas Gölünün suyu tatlı olup, gölde kerevit ve 20’ye yakın balık türü yaşar. Gölün en ilgi çekici yönü, kuzeydoğu kıyısındaki her sene 2-3 milyon civarında kuşun geldiği Kuş Cenneti’dir. Burası 1959’da Milli Park sınırları içine alınmıştır.