Zürafa nedir, zürafa nerede yaşar, zürafalar ne yer ve zürafalar ne sever? İşte zürafa hakkında bilgi.
Afrika’nın tropik bölgelerinde bulunan ve ot yiyerek beslenen zürafa, geyiklerin yakın akrabasıdır. Geyikler gibi boynuzu vardır. Ayakları toynak şeklindedir. Boyu altı metreye ulaşabilir. Boynu çok uzun olduğu halde, vücudunun bu bölümünde bulunan omurga kemikleri, öteki omurgalı hayvanların boyunlarında bulunan omurga kemiklerinden fazla değildir. Bu kemiklerin sayısı yedidir. Boynunun uzunluğu sayesinde ağaçların üst kısımlarındaki ve çalıların aralarındaki yaprakları yiyerek beslenir. Zürafa çok hızlı koşar ve bazı düşmanlarından arka ayaklarının kuvvetli oluşu sayesinde kurtulur. Zürafalar Afrika’da kuzeyde Çad ile güneyde Güney Afrika; batıda Nijer ile doğuda Somali arasındaki bölgede yaşarlar. Güney Afrika ve Kuzey Afrika en çok bulundukları bölgelerdir. Genelde savanlarda otlaklarda ve açık ormanlarda yaşamlarını sürdürürler.
Zürafa, soyu tükenmemiş canlılar arasında karada yaşayan en uzun ve gevişgetirenler arasında da en büyük memeli hayvandır. Bilimsel tür adı deveye benzer şekline ve leoparda benzeyen beneklerine ithafen verilmiştir. Ana ayırtedici özelikleri oldukça uzun boynu ve bacakları, tüylü deriyle kaplı boynuzları ve beyaz-krem bir ten üstünde siyah ve kahverengi arasında değişen benekleridir.
Zürafalar aslanlar tarafından avlanırlar, ayrıca yavru zürafalar da leoparlara, benekli sırtlanlara ve Afrika yaban köpeklerine yem olurlar. Zürafalar toplu olarak yaşayan hayvanlardır ve büyük sürüler oluştururlar. Erkekler boyunlarını kullanarak yaptıkları dövüşler yoluyla sosyal hiyerarşiyi sağlarlar. Baskın erkekler dişilerle çiftleşmeye hak kazanırlar. Yavrulara bakımdan yalnızca dişiler sorumludur.
Zürafa boynunu uzatınca
Zürafanın boynu hemen hemen vücudu kadar uzundur Bunun sebebi boynundaki 7 omurun uzun olmasıdır. Bu nedenle zürafa boynunu uzatınca 6 metre yükseklikteki bir ağacın tepesinde bulunan yaprakları yiyebilir. Boynunun üzerindeki küçük başında iki tane gelişmemiş boynuz bulunmaktadır.
Zürafanın dili
Zürafanın ağzı da garip yapılıdır. Dudakları kıllı ve cisimleri tutabilecek şekildedir. Ağzın içindeki dil ise çok uzaklardaki cisimlere kadar uzanır. Yetişkin bir zürafa’nın dili 40 – 50 santim kadardır.