Muhazatün nisa, bir kadının namaz kılarken kendisine uyduğu imamın veya imama uyan cemaatten bir erkeğin önünde veya tam hizasında bulunmasına denir. Bu durumda önünde veya yanında durduğu kişinin namazı bozulur. Bununla birlikte imam veya cemaat bu kadına geri durmasını işaret ettiği halde, kadın geri durmamışsa erkeklerin namazı sahih olur, kadının namazı bozulur.
Muhazatün nisa’nın namazı bozmasına sebep olan şartlar nelerdir?
Bu konuda başlıca on şart vardır. Bunlar;
1. İmam, kadınlar için de imamlığa niyet etmiş olmalıdır.
2. Kadın, bulûğa ermiş veya bulûğ yaşına ulaşmış olmalıdır.
3. Kadın, namazı bilen bir akıl seviyesinde olmalı, yani deli olmamalıdır.
4. Muhâzât, bir kıyam veya rükû gibi bir rükün miktarı devam etmelidir.
5. Muhâzât, rüku ve secde ile kılınan bir namazda bulunmalıdır. Buna göre, cenaze namazında namazı bozmaz.
6. Kadın aynı hizadaki erkek ile aynı namazı cemaatle kılıyor olmalı. Ayrı ayrı namazları kılıyorlarsa namazları bozulmaz.
7. Namaz, kadın ile erkek arasında edâ itibariyle ortak olmalıdır. Buna göre, bunlardan biri, bir veya birden fazla sayıda rekât edâ edildikten sonra imama uymuş olsa da daha sonra noksan kalan o rekâtları kılarken hiza meydana gelse, namazı bozulmaz.
8. Erkek ile kadının namazda yerleri bir olmalıdır. Buna göre, bunlardan biri mescidin zemininde, diğeri de mahfelde namaz kılarken muhâzât meydana gelse namazları bozulmaz.
9. Erkek ile kadının yönleri bir olmalıdır. Buna göre, Kâbe-i Muazzama’da başka başka taraflara yönelerek namaz kılan erkekler ile kadınlar arasında muhâzât meydana gelse namazları bozulmaz.
10. Namazda erkek ile kadının arasında direk, insan gibi veya bir insan sığacak kadar açıklık gibi bir engel olmamalıdır. Eğer böyle bir engel bulunursa namaz bozulmaz.