Kur’ân-ı Kerîm’i tilavet ederken oluşan bir hataya, okuyanın sürçmesine “zelletül-kârî” denir. Bu hataların bir kısmı namazı bozar, bir kısmı bozmaz.
Namazın rükünlerinden biri olan kıraati ifa ederken Kur’an’ın bir kelimesinin dahi anlam bozulacak şekilde kasten değiştirilmesi halinde namaz bozulur. Kasıtsız olarak yanlışlık yapmak durumunda esas alınacak ölçü, değiştirilen lafzın Kur’an lafızlarından olup olmadığına bakılmasıdır. Eğer Kur’an lafızlarından olmayan bir lafız okunmuş olursa namaz bozulur. Okunan şey Kur’an lafızlarından olduğu sürece zabt ve i’rabında ve mânada bir bozukluk (halel) olsa bile namaz fâsid olmaz. Yine kelime sonlarındaki hareke yanlışları, anlamı değiştirse bile namaz bozulmaz.
Mesela, “hazel ğurabi” yerine “hazel ğubari” okunsa, namaz ittifakla bozulur. Çünkü bunun bir misli Kur’an’da mevcut değildir. Fakat “kevamine” yerine “keyamine”okunsa İmâm-ı Azam’a göre namaz bozulmaz. Zira burada mana değişmiş olmuyor.
Bunun gibi, tekbirlerde lafza-i celâldeki (yani Allah lafzının başındaki) hemzeyi uzatmak namazı bozar. Çünkü bu uzatma, Allah’ın varlığı konusunda soru işaretine sebebiyet verir, dolayısıyla manayı değiştirir. Fakat bu lafzatullahta lâm uzatılsa namaz bozulmaz.
Bir harf yerine başka bir harf okumak: Bu harfler sin ve sad harfi gibi mahreç yakınlığı bulunan harflerden ise namaz bozulmaz. Meselâ, “Allahü’ssamed” diyecek yerde “Allâhü’s-semed” demek “felâ takher” diyecek yerde “felâ tekher” demek, “fethun karîb” diyecek yerde “fethun garîb” demek namazı bozmaz. Fakat âlimlerin çoğunluğu “Allahü ehad” yerine “Allahü ehat” okumanın namazı bozacağı görüşünde oldukları için, İhlâs sûresini okurken “dâl” harfini, “te” gibi okumamaya dikkat etmek gerekir.
Mahreç yakınlığı olmamakla birlikte bazı harfler yaygın olarak karıştırıldığı için ayırt etme zorluğu bulunan bu çeşit harflerin birbiri yerine geçirilmesi durumunda birçok fakihe göre namaz bozulmaz. Meselâ “dât” yerine “dâl“, “zâl” veya “zı” harfinin okunması böyledir.
Şeddeli harfi şeddesiz veya şeddesiz harfi şeddeli, uzun okunacak yerde kısa veya kısa okunacak yerde uzun, idgam yapılacak yerde idgamsız veya idgam yapılmayacak yerde idgam yaparak okumakla namaz bozulmaz. Meselâ “iyyâke na’büdü” diyecek yerde “iyâke na’büdü” demekle namaz bozulmaz.