Ezanı işiten müslümanların yapması gerekenler; susarlar ve kendi kendilerine, içlerinden müezzin gibi ezanı okurlar. Müezzinin ezanı okurken yaptığı makamlara uyulması veya onun kadar uzatılması gerekli değildir. Çünkü bu herkesin güç yetirebileceği bir durum değildir.
Ancak حي على الصلاة Hayya ale’salah ve حي على الفلاح Hayya alel-felah denirken لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ اِلَّا بِااللّٰهِ “Lâ Havle Velâ Kuvvete İllâ Billâh” demeleri, sabah ezanında müezzinin الصلاة خير من النوم Esselatu hayrun minen nevm derken صَدَقْتَ وَبَرِرْتَ “Sedekte ve berirte” demeleri müstehaptır.
Bunun gibi, ezanda اشهد ان محمدا رسول الله “ denirken birincisinde “ صلى الله عليك يا اشهد ان محمدا ” Sallallahu aleyke ya Rasulallah demesi, ikinci defasında da “Karret aynî bike ya Resûlellah” yani Seninle mesut oldum, yüzüm gözüm aydınlığa erdi ey Allah”ın Resûlü demesi ve bunları söylerken baş parmaklarının tırnaklarını veya şehadet parmaklarının uçları içini öperek gözlerine sürmesi müstehaptır. Ancak bu, kametlerde yapılmaz.
Ezan bittikten sonra ezan duası okunur. Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: “Her kim ezanı işittiğinde ardından;
اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ وَالصَّلَاةِ الْقَائِمَةِ آتِ مُحَمَّداً الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ وَالدَّرَجَةَ الرَّافِعَةَ وَابْعَثْهُ مَقَاماً مَحْمُوداً الَّذِي وَعَدْتَهُ إَنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمِيعَادَ
“Allahumme Rebbe hazihi”d-da”veti”t-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîate. vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tuhlifu”l-mîâd.”
“Ey bu tam davetin ve kılınmak üzere olan bu namazın Rabbi olan Allah”ım! Muhammed”e vesileyi, fazileti ihsan et. Bir de kendisine va”d ettiğin Makam-ı Mahmûd”u verip oraya ulaştır, muhakkak ki Sen vaadinden dönmezsin.”
derse kıyamet gününde benim şefaatim ona vâcib olur.” (Buhârî, Ezan, 8)