Ezan, kamet, Sübhâneke’yi okumak, rükûdan doğrulurken ‘semiallahü li-men hamideh’ demek, rükûlarda ‘sübhâne rabbiyel-azîm’i okumak, secdelerde ‘sübhâne rabbiyel-a’lâ’yı okumak gibi namazın sünnetleri vardır.
Namazların sünnetleri maddeler halinde şunlardır;
1. Beş vakit namaz ile cuma namazı için ezan okumak ve kamet getirmek. Tek başına namaz kılmak isteyen bir kimse için ezan ve kamet müstehaptır. Birden fazla namaz cemaat ile kazâ edilecekse bunlardan yalnızca ilk kılınacak namaz için ezan okunur, diğerleri için okunmaz, ancak hepsi için ayrı ayrı kamet getirilir.
2. Namazın başında tekbir alırken ellerin yukarı kaldırılması. Erkekler, ellerinin başparmaklarını kulaklarının yumuşaklarına değecek kadar, kadınlar ise parmaklarının uçlarını omuzlarına kavuşacak şekilde göğüsleri hizasına kadar kaldırırlar ve Allahüekber derler.
3. Tekbir için kaldırılan ellerin parmaklarının aralarını biraz açıkça bulundurmak.
4. İmamın tekbirleri, semiallahü li-men hamideh cümlesini ve namazın sonundaki selâmları açıktan söylemesi. Cemaatin, rükûdan kalkarken ‘Allahümme rabbenâ ve lekel-hamd’ cümlesini, tekbirleri ve selâmı gizli olarak içinden söylemesi.
5. Namazların başında Sübhâneke’yi içinden okumak, ilk rekâtta Fâtiha’dan önce yine gizli eûzü besmele okumak, Fâtiha’dan sonra içinden ‘âmin’ demek.
6. Namazda erkeklerin ellerini sağ ellerini göbeklerinin altında sol ellerinin üzerine baş ve serçe parmaklarını halka şeklinde koymaları; kadınların da düz olarak sağ ellerini göğüsleri üzerinde sol elleri üzerine koymaları.
7. Rükû ve secde tekbirleri ve rükûdan kalkarken ‘semiallahü li-men hamideh’ denilmesi.
8. Rükûda en az üç kere sübhâne rabbiyel-azîm, secdede de üç kere sübhâne rabbiyel-a’lâ denilmesi.
9. Rükû halinde erkeklerin elleriyle parmakları arası açık olarak dizlerini tutmaları. Kadınların ise parmaklarını açmaksızın ellerini dizleri üzerine koymaları.
10. Namaz kılanın bir özrü yoksa kıyam ederken iki ayağının arasını dört parmak kadar açık bırakmaları.
11. Oturuşlarda erkeklerin sol ayaklarını yere döşeyerek üzerine oturmaları, sağ ayaklarını da olabildiğince kıbleye doğru dikmeleri. Kadınların ise sol ayaklarını sağ taraflarına döşeyerek yere oturmaları.
12. Rükûda erkeklerin diz kapaklarını dik tutmaları, kadınların ise arkalarını yukarıya doğru biraz meyilli tutmaları.
13. Secdeye varırken önce dizleri, sonra elleri, sonra da yüzü yere koymak. Secdeden kalkarken de önce yüzü, sonra dizlerinin üzerine koyarak elleri yerden kaldırmak. Gücü yettikçe böyle yapar.
14. İlk ve son oturuşta ve secdeler arasındaki küçük oturuşlarda eller ile kıbleye karşı dizlerin tutulması.
15. Teşehhüdde iken yani Ettahiyyatü’yü okurken ‘Lailahe’ derken sağ elin şehadet parmağını kaldırıp ‘İllallah’ derken indirmek. Bunu bu şekilde yapamayanların terketmesi daha uygundur.
16. Farz, vitir namazlarının ve müekked sünnetlerin son oturuşunda; müekked olmayan sünnet namazlar ile diğer nâfile namazların her oturuşunda Ettahiyyatü’den sonra salâtü selâm (Salli Bârik dualarını) okumak.
17. Her namazın son oturuşunda salâtü selâmdan sonra bir dua okunması.
رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ “Rabbenâ âtina fi’d-dünyâ haseneten ve fi’l-âhireti haseneten ve qınâ azâbe’n-nâr” dua ayetinin okunması gibi.
18. Namazların sonunda selâm verirken yüzün önce sağa, sonra da sol tarafa döndürülmesi.
19. Dışarıda bir yerde namaz kılanın önüne başkasının geçmemesi için sütre koymak. Yani sağ veya solunun karşısında en az bir arşın boyunda bir ağaç, çubuk vb. dikmesi. Mümkün değilse ağaç, çubuk vb. yatay olarak uzatılır. Direk ve sandalye gibi bir şey de yeterlidir. Cemaatle kılınan namazlarda sütre sadece imamın önüne konur.