Borç yiğidin kamçısıdır
* Birisine borçlanan, borcunu da ödemek isteyen kimse kendini daha çok çalışmak ve kazanmak zorunda hisseder; bu yönde girişimde bulunur.
* Alınan borç, borçlananı daha çok çalışmaya zorlar. Kişiler geçimlerini sağlamak için çalışmak zorundadırlar. Elde olmayan nedenlerle, bazen kazandıklarımızla harcadıklarımız arasında bir denge tutturamayız. Böyle durumlarda ilerde ödenmek üzere başkasından borç alınır. Bize borç verenler, bizim ödeyebileceğimize inandıkları için istediğimizi verirler. Borcu zamanında ödemek, kişiliğimize verdiğimiz değeri gösterir. Bize olan inancı boşa çıkarmamak, sözümüzde durmak için, çalışmamız gerekir. Kendi geçimimiz için harcadığımız çabaya, aldığınız borcu ödemek için harcayacağımız çaba eklenince, daha çok çalışmak zorunda kalırız.
Yürük at kamçı değdirmez
Üzerine aldığı işi veya görevi aksatmadan, gerektiği gibi zamanında, en iyi şekilde yapan kişiye kimse bir şey diyemez.
Usta maymun kamçı istemez
İşini ve görevini iyi bilen kişiye zorlama gerekmez.
Yürük ata kamçı değmez
* Üzerine aldığı işi veya görevi aksatmadan, gerektiği gibi zamanında, en iyi şekilde yapan kişiye kimse bir şey diyemez.
* İşini dürüst yapan, gücü yettiği kadar çalışan ve onu yeterlikle yapan kişiyi sıkıştırmak gerekmez.
Yiğit at kendine kamçı vurdurmaz
Sorumluluk sahibi mert kişiler, eleştiriye maruz kalmamak için kendilerine verilen görevleri ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeye gayret ederler. İşlerini en iyi ve güzel şekilde yaparlar.
Yürük ata kamçı olmaz
Üzerine aldığı işi veya görevi aksatmadan, gerektiği gibi zamanında, en iyi şekilde yapan kişiye kimse bir şey diyemez.
Arpa verilmeyen at, kamçı zoruyla yürümez
Çalıştırılan kişinin geçimi sağlanmalıdır. Aksi durumda, üzerine ne kadar gidilirse gidilsin, o kimseye herhangi bir iş yaptırılamaz, yaptırılsa da sonuç olumlu olmaz.