Rahmet; Allah’ın yaratıklarına olan merhameti, acıması, bağışlaması, yardımı ve esirgemesi demektir. Rahmet sözlük anlamı; incelik, ihsan, acıma, merhamet etme, bağışlama, esirgeme, şefkat gösterme gibi anlamlara gelir. Halk ağzında ise rahmet, faydalı yağmur demektir. İşte Rahmet kelimesi ile ilgili cümleler.
– Rahmet; Allah’ın kullarına acıması, onlara sevgi, şefkat ve merhametle muamele etmesi anlamında Kur’anî bir tabirdir.
– Bu yıl hamdolsun rahmetler yağdı, bereket hâsıl oldu. (Fâik Reşat)
– Allah Teâlâ, kullarına rahmet ve şefkatle davranmayı nefsine vacib kıldığını, Rabbiniz, sizden her kim bilmeyerek fenalık yapar da arkasından tövbe eder ve nefsini düzeltirse, ona rahmet etmeyi kendi üzerine almıştır. O, bağışlayan ve merhamet edendir” (e! En’am, 6/54) ayetiyle açıklamıştır.
– Yâ Rabbi! Gönder bize rahmetini ufuktan. (Fâruk N. Çamlıbel)
– Bu Kitabı (Kur’an’ı) sana, her şeyin açıklaması, bir hidayet ve rahmet kaynağı ve müslümanlar için de bir müjdeci olarak gönderdik. (en-Nahl, 16/89)
– Allah Teâlâ, rahmetini yüz parçaya ayırdı, doksan dokuzunu yanında bıraktı, bir parçasını yeryüzüne indirdi. İşte bu bir parça rahmet sebebiyle bütün yaratıklar birbirine merhamet eder. Hatta yavrulu bir kısrak, yavrusu daha rahat emebilmesi için ayağını kaldırır. (Hadisi Şerif / Buhârî, Edeb, 19)
– Küçüklere, güçsüzlere, yardıma muhtaç olanlara, hayvanlara… rahmet ve şefkatle davranmak Peygamberimizin en önemli özelliklerinden ve ümmeti olan bizlere tavsiye ettiği şeylerdendir.
– Rahmet insanın kalbini yumuşatan bir duygu olarak da bilinir.
– Yazıktır eyleme nevmîd halkı rahmetten. (Abdülhak Hâmit)
– Allah’ın rahmet’i üzerimizde olsun.
– Kâinattaki bütün varlıklar gibi rüzgârlar da, Cenâb-ı Hakk’ın hükümranlığına mutlak bir itaatle boyun eğmektedir. Rabbimiz dilediğinde insanoğluna rahmet vesîlesi olmakta, yine Rabbimiz emrettiğinde de helâk edici bir kahır tecellîsine dönüşmektedir.
– Allah’ın rahmetin asla ümidini kesme ve ona sarılarak iş yap.
– Nûr-ı rahmet neye güldürmeye rûy-ı siyehim / Tanrı’nın mağfiretinden de büyük mü günehim. (Şinâsî)
– Denizlerden buharlaşan binlerce ton su, havanın yumuşak sırtına biner. Rüzgâr onları önüne katarak suya muhtaç karalara nakleder. Bu devr-i dâim neticesinde devamlı yağışlı ve kurak bölgeler yerine, mükemmel bir plân ve usûl dâiresinde her bölge suya ve rahmete kavuşur.
– Hak Taâlâ rahmet eyleye ana / Kim beni ol bir duâ ile ana. (Süleyman Çelebi)
– Senin sesin bana rahmetli büyük annemi hatırlatıyor.
– Rahmetlinin adını bilen var mı?
– Üç yıl önce rahmetli eşimi kanserden kaybettikten sonra, çok ama çok yalnız kaldım.
– Rahmetli arkadaşımın kızı “Babamın ruhu için dua edeceğim.” dedi.
– Allah’ın rahmetinin en güzel tecellisi, annedir.
– Bizim rahmetliyle arkadaşlığımız çok eskiden.
– Rahmet yüklü bir bulut sanki üzerimize yağmaya başladı.
– Her mevsim şahit olduğumuz bu tabiî hâdiseyi nakleden Hazret-i Mevlânâ, insana îmâ yoluyla; “Suların semâya çıkarak temizlenmesi gibi sen de Cenâb-ı Hakk’a yaklaşarak kalbini bütün kirlerden arındır! Böylece sen de yağmur gibi ol; bereket ve rahmet saç!” telkîninde bulunmaktadır.
– Kubbedeki açıktan rahmet yağar, güneş vurur. (A. Hamdi Tanpınar)
Rahmet ile ilgili deyimler ve anlamları için tıklayın!
Rahmet ile ilgili atasözleri ve anlamları için tıklayınız!