Borazan, 1,4 metre uzunluğunda pirinç ya da bakır bir borudan yapılma üflemeli bir çalgıdır. Diğer bir ifade ile borazan veya boru, pirinç ya da bakır bir borudan yapılma üflemeli bir çalgıdır. Borazanın kısa görünmesi ve kolayca taşınabilmesi için, bu boru halka biçiminde kıvrılmıştır. Ağızlığı fincan biçimindedir. Borunun öteki ucu bir çan gibi geniştir. Borazandan, üfleme şiddetine ve ağızlığın üzerinde dudakların gerilmesine göre, değişik notalar ve tonlar elde edilir.
Bugün borazan genellikle askeri bandolarda çalınır. Silahlı kuvvetlerde ise işaret vermek amacıyla kullanılır. Bunun nedeni, öteki metal üflemeli çalgılarda geniş bir nota ya da tonlar dizisine olanak sağlayan tuş ve pistonların borazanda bulunmamasıdır. Başka bir ifade ile, berrak ve tiz bir sesi olan bu çalgı nota ve ton çeşitliliğinden yoksundur.
Borazan çok eski bir çalgıdır. Tarihte ilk borazanlar hayvan boynuzundan yapılmıştır. Genellikle hayvan seslerini taklit etmek için kullanılır.
Borazan İşaretleri
Birçok ülkenin askeri kuruluşlarında günün belirli saatlerinde ya da belirli durumlarda borazanla işaret verilir. Bu işaretlerle, askerlere kalkış, yemek, yoklama, ışıkları söndürme ve yatma saati haber verilir.
Borazan eskiden savaş sırasında, silahlı kuvvetlerin özellikle hafif piyade ve süvari alaylarına hücum işareti vermede kullanılırdı. Bu çalgı ayrıca tehlike anında uyarı işareti olarak da kullanılmıştır.