Müşfik; şefkatli, merhametli, acıyan, seven, sevecen, üstüne titreyen, sevgi ve ilgi gösteren gibi anlamlara gelir. İşte müşfik kelimesi ile ilgili cümleler.
– Ümmü Eymen, Allah Resulü için bir hizmetkârdan fazlası olmuş, her durumda üzerine titrediği yetim Muhammed’i, müşfik bir anne gibi büyütmüştür.
– Annem müşfik aferinlerle saçlarımı okşadı. (Ö. Seyfettin)
– Merhametli ve müşfik bir rehber olmadıkça, çocuk, ilim ve ahlak edinemez, yükselemez. İyi rehber, yani ilim ve ahlak sunan zat, çocuğu felaketten kurtarıp, seadete kavuşturur. (İmam-ı Gazali)
– Bu doğuştan zarif, mütevâzı, müşfik ve ganî çocuk, sanki semâlardan inmiş bir gök taşı gibi bu ananın, bu babanın, bu dedenin, hatta bu kürenin malı değildi (Sâmiha Ayverdi)
– İdârî hizmetlerde bulunanlar da, idâreleri altındakilere karşı müşfik, âdil ve insaflı olmalı, onlara kaldıramayacakları bir vazife yüklemeyip, herkesi gücü nisbetinde değerlendirmelidirler.
– Müşfik ve şefkatli rehber yani mürşid, talebesini alçak dünya için kızıp azarlamaz. Onların azarlamaları dünya için değildir. Zira dünyanın, onların yanında sivrisinek kadar kıymeti yoktur. (Abdülmecid Şirvani)
– Mü’min, karanlık bir gecenin mehtâbı gibi derin, hassas, ince ruhlu, diğergâm, merhametli, müşfik ve cömert olmalıdır.
– Bulmadım bâdiye-i gamda refîk-i müşfik (Muallim Nâci)
– Hoca müşfik ve mahir; talebe zeki ve çalışkan olursa öğrenilmeyecek bir mes’ele yoktur. (Abdülhakim Arvasi)
– Görüldüğü üzere, ümmetine son derece müşfik ve merhametli olan Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu tâlimâtını, gözleri görmeyen bir sahâbîsine verdi.
– Hande Hanım’ın müşfik bir kalbi var.
– Ey müşfik Anneciğim! Çok sevgili, çok müşfik valideciğim, senin hem ellerinden, hem mübarek ayaklarından hürmetle, iştiyakla öperim. Allah seni başımızdan eksik etmesin…
– İlâhî dîvânda (mahşerin o dehşetli günlerinde ümmetinin) başında ve en önünde yer alan (müşfik bir hâmîsin) Efendim!
– O harika müşfik gözlerinin eskiden olduğu gibi bana bakmasını istiyorum.
– Allah’ın elçisi Muhammed (sav), nâzik ve terbiyeli olduğu kadar da müşfik idi.