M Harfiyle Başlayan Çiçekler
– Manolya
– Mavi Anemon Çiçeği
– Mayasıl Otu
– Medine Düğmesi
– Melisa
– Menekşe
– Mercan Çiçeği
– Mimoza
– Mine
– Mum Çiçeği
– Müge Çiçeği
– Mürver Çiçeği
M harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi
Manolya çiçeği
Manolya, manolyagiller familyasından Magnolia cinsini oluşturan her dem yeşil ve yaprak döken odunsu bitki türlerinin ortak adıdır. Mayıs Ağustos aylarında açan çiçekleri beyaz renkli ve güzel kokuludur. Orta hızla büyür. Büyük ve derine inen kazık kök sistemi geliştirir. Kirece karşı hassastır. Tohum, çelik ve aşı ile üretilir. Kış donlarına ve rüzgara duyarlıdır. Manolya parlak yeşil yaprakları kışın dökülmeyen, kocaman çiçekleri muhteşem güzel kokan bir ağaçtır. Kuzey Amerika’nın güney bölgelerinde yerli olarak, dünyanın birçok ılıman bölgesin de, özelikle Avrupa ve Türkiye’de de yetişir. Ülkemizde Karadeniz kıyıları ve Marmara Bölgesi’nde yetiştirilmektedir.
Mavi Anemon Çiçeği
Mavi anemon Çiçeği dünyada özellikle kuzey yarım kürede ve ılıman ortamlarda yetişen bir bitkidir. Ülkemizde de özellikle İzmir, Aydın ve Antalya bölgelerinde doğal olarak bulunmaktadır. Cinsine göre Şubat’tan Eylül’e kadar çiçek verir. 15 ila 20 santimetre uzunluğunda olan bu çiçek, güneş veya hafif gölgede yetişebilir. Fransızcada Dağ Lalesi anlamına gelen Anemon, Latince’de görünümünden dolayı Denizşakayığı olarak da bilinir. Şemsiye görünümlü çiçeklerde çanak yapraklılar 5 adet veya daha fazla, taç yaprak gibi renklere sahiptir.
Mayasıl Otu
Mayasıl otu, ballıbabagiller familyasından Ajuga cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adı. Yaklaşık 40-50 türün görüldüğü bir yıllık ve çok yıllık otsu bitkilerdir. Anavatanı Avrupa, Asya ve Afrika olmasına karşın iki türü güneydoğu Avustralya’da bulunur. Karşılıklı dizilmiş yaprakları 5–10 cm boyutundadır. Boyu 15-20 cm olup, anavatanı Avrupa’dır. Yapraklar dikdörtgen spatula şeklinde, tüysüz, kenarları küçük tırtıklı yapıdadır. Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açar. Çok güzel bir yer örtücüdür. Ağaçların gölgesinde ve kısmen gölgeli yerlerde iyi yetişir. Bu özelliklerinden dolayı kaya bahçelerinde ve mezarlıklarda kullanılırlar.
Medine Düğmesi
Botanikteki adı Gomphrena Globosa olan Medine Çiçeği, şekli düğmeye benzeyen çiçekleri nedeni ile Düğme Çiçeği veya Hanım Düğmesi olarak da adlandırılır. Türklerin milli çiçeklerinden biridir ancak bitkinin anavatanı Panama ve Guatemala olarak bilinmektedir. Bu bitki sezon sonuna kadar formunu koruyabildiği ve dayanıklı olduğu için bahçelerde sınır bitkisi olarak da kullanılır. Medine Çiçeği en fazla 1.5 metre kadar boylanabilen bir bitkidir. Mor, pembe, turuncu ve beyaz renkli çiçekleri vardır. Çiçekler 2,5 cm kadar çaplara sahip ve ponpon biçimlidir. Tek yıllık bir bitkidir. Çiçeklenmesi mayıs ayından başlayarak sonbahar ortalarına kadar açar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin bir yayınında Medine Çiçeği ile ilgili, dona karşı hassas ancak kuraklık, sıcaklık ve tuzluluk koşullarına dayanaklı bir bitki olduğu belirtilmiştir.
Melisa
Limon otu veya limon melisa otu, Merkezî Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen nane türü bir bitkidir. Beyaz çiçekleri bal arısını çektiği için genus ismi Yunancadan gelme ‘bal arısı’ melissadır, yani oğulotu. 70–150 cm’ye kadar uzayabilir. Yaprakları hafif bir limon aroması verir.
Menekşe
Menekşe, menekşegiller familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya’da da yetişebilir. Menekşe yetiştiği toprağa ve iklime göre çok çeşitli şekiller alan bir bitkidir. Aynı bitkinin çiçekleri farklı farklı açabilir. Gövde yuvarlak, oldukça sık çatallaşır. Alt yaprakları kalp, orta yaprakları oval ve üst yaprakları mızrak şeklinde olup, kenarları kertikli, koyu yeşil renkli, alt yaprakları uzun ve üst yaprakları kısa saplıdır. Çiçekleri leylaki veya mor renkdedir. Menekşe çiçeğinin Latince ismi tricolor yani üç renkli anlamına gelen bir isimle anılır. Tohumları yumurta veya armut şeklindedir ve üst tarafında beyaz bir lekesi mevcuttur. Kokulu menekşe, doğada özellikle nemli yerlerdeki ağaç altlarında ve ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen, bulunduğu yere yayılıp toprağı iyice örttüğü için bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilebilir.
Mine çiçeği
Mine çiçeği, Mineçiçeğigiller familyasından; gövdesi dört köşeli, sapsız yaprakları tüylerle örtülü, otsu bitki veya ağaçcıktır. Çiçekleri başak durumundadır. Renkleri eflatun veya bazen de alacalıdır. Yurdumuzda yetişen verbana officinalis denilen türü 30-80 cm boyunda, bir veya birçok yıllık otsu bir bitkidir. Otsu kısmı ve kökü glikozit, tanen ve acı bir madde ihtiva eder.
Mürver Çiçeği
Latince adı ‘Sambucus nigra L’ olan Mürver çiçeği adoxacaea familyasındandır. Anadolu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da yetişir. Çok sayıda türü bulunur. Bazı cinsleri ağaç, bazı cinsleri otsu bir bitkidir. Dal uçlarında bulunan beyaz çiçekleri tıpkı danteli andırır. Bu zarif ve narin görünümlü çiçeklerin kokusu da harikadır. Tadı önce tatlı sonrasında acı lezzettedir.
Mercan Çiçeği
Mercan çiçeği adını kırmızı ( mercan rengi ) renkli çiçeklerinden almış, çok yıllık ve çalı formlu bir bitkidir. Gerçi az da olsa sarı ve pembe çiçek açan mercan çiçeği çeşitleri de vardır. Bir adı da ‘kırmızı şamdan çiçeği’ dir. Botanik adı ise ruzelya ( russelia equisetiformis ) dır. Sinirotugiller ( plantaginaceae ) familyasındandır. Anavatanı Meksika’dır. Bu bitki çiçeklerini ince ve yay gibi uzun olan dallarının ucunda açar, boru şeklinde olur. Yaprakları ise yeşil renkli olup küçüktür. Mercan çiçeği, iklim şartlarının uygun olduğu yerlerde, devamlı çiçek açar. Daha çok saksıda yetiştirilir, kışın fazla soğuk geçmeyen yerlerde ise park ve bahçelere de dikilmektedir. Güneş ise bu bitki için çok önenlidir, yarı gölge yerlerde de yetişir. Yazın bol sulanması gerekir. Toprağının geçirimli, nemli ve humus bakımından zengin olması gerekir. Soğuğa kısmen dayanıklıdır. Kışın gövdesi kurursa, baharda kökünden filizlenir.
Mimoza çiçeği
Mimoza çiçeği ağaç görünümünde bir çiçektir. Bu çiçek kış aylarında da yapraklarını dökmez ve olduğu yerde kurur. Halk arasında küstüm çiçeği olarak bilinmesine bu özelliği sebep olmuş olabilir. Eşsiz kokulu sarı çiçekleriyle göz alıcı bir görüntüye sahiptir.
Mum Çiçeği
Mum çiçeği, Apocynaceae familyasından Hoya cinsinden ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitki türlerinin ortak adı. Uzun ama kendini taşıyamayan gövde yapar. Yaprakları 6–7 cm uzun ve 3–4 cm genişlikte kalın ve sert, yeşilden kahverengiye dönen renkte olup, üzeri parlaktır-mumlu gibidir.
Müge Çiçeği
Müge, çiçekli bitkilerin Ruscaceae familyasına dahil cinslerden Convallaria içindeki tek türdür. Kuzey yarım kürenin ılıman iklimli tüm bölgelerinde yaygındır. Çok yıllık bir bitkidir. İlkbaharda, topraktan 15–20 cm yukarıya kadar uzayan koyu yeşil geniş yapraklar verir. Çok değişik renklerde olan müge çiçeği bitkisi genellikle mezarlıklarda bulunmasına rağmen yüzyıllar boyunca çok değerli bir çiçek olarak kabul edilmiş ve birçok devlet ile kişinin simgesi haline gelmiştir. Yaprakların arasından aynı sap üstünde sıralanmış küçük çan şeklinde beyaz çiçekler açar. Çiçeklerin çok güzel kokusu olduğundan parfümeride yaygın olarak kullanılmaktadır.