C / Ç harfi ile başlayan çiçek isimleri şunlardır;
– Cam Güzeli
– Cennet Kuşu Çalısı
– Cennet Kuşu Çiçeği
– Civan perçemi
– Çanta Çiçeği
– Çarkıfelek
– Çiğdem
– Çin Gülü
– Çitlembik
– Çöpleme Çiçeği
– Çuha Çiçeği
C / Ç harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi
Cam Güzeli
Doğanın tüm renklerini yapraklarında barındıran cam güzeli muhteşem görünümüyle bulunduğu ortama ayrı bir güzellik katar. Cam güzeli çiçeği Afrika kökenli bir çiçektir. Kırmızı, mor, somon, beyaz, pembe ve kırmızı renkte çeşitleri ile doğada fazlaca bulunmaktadır. Balkonları, bahçeleri ve evleri süsleyen camgüzeli aynı zamanda, kına çiçeği adıyla da bilinmektedir. Açık havayı ve esintiyi sever. Her çiçek gibi güneş almayı sever. İlkbahar ve sonbahar aylarında yaprakları kırmızı ve yeşile dönük renklerde olur. Hava sıcaklık koşulları iyiyse devamlı çiçeklerini koruyabilir. Çok dalları olan bir çiçektir. Boyları ise 30 cm ile 1 metre arasında değişebilmektedir. Güneşi çok seven bir çiçek olmasından dolayı, genellikle pencere önlerine konulması, camgüzeli adını almasına neden olmuştur. Camgüzeli çiçeğinin bakımı çok kolay olduğundan dolayı, çok sık tercih edilen çiçekler arasında yer almaktadır.
Cennet Kuşu Çalısı
Cennet Kuşu Çalısı (Caesalpinia Gilliesii), her zaman yeşil çalılardır. Göz alıcı çiçekleri vardır. Paşabıyığı ismiyle de bilinen bu ilginç tür, çok uzun yıllardır ülkemizde tanınmakta ve kullanılmaktadır. Yaz başı veya yaz ortası belirten ve üç dört ay bitki üzerinde kalan 5-7cm. çapındaki çiçekleriyle son derece dikkat çekici bir bitkidir. Sarı çiçek demetlerinin saç benzeri tüysü uzantıları vardır. Anavatanları Arjantin ve Uruguay’dır. Akdeniz ve Ege sahil kesimlerimiz için uygun bir bitkidir. Donlardan zarar görmemesi için korunaklı yerlere dikilmeli bu sayede İstanbul ve Karadeniz sahillerinde de uyum sağlayabilir.
Genelde yayılıcı çalı karakterinde olan bu bitkiler, uygun budandıkları zaman fevkalade gösterişli küçük bir vurgu ağacı olabilir. 2-4cm. boy ve 1,5-3m. yayılım yapabilirler. Tam güneş alan kısımlara, nemli topraklara ve iyi drene olan topraklara dikilmelidir. Üretilmeleri çelik, tohum veya kök sürgünleriyle olur.
Cennet Kuşu Çiçeği
Sterliçyanın ana vatanı Güney Afrika’dır. Ülkemizde “Cennet Kuşu Çiçeği” veya “Turna Gagası” olarak bilinen Starliçe, Strelitziaceae ailesine aittir. Bu bitkinin bilimsel adı Strelitzia regina’dır.
Yapraklarının genişliği 10-30 cm arasındadır. Yapraklar oldukça sert ve olumsuz şartlara dayanıklıdır. Birden fazla bitki kümeleri şeklinde yetişir. Çiçekler sert kılıf gibi bir gagadan çıkar. Sterliçya çiçekleri genelde ilk bahar ve sonbaharda açan bu bitki asitli topraklarda yetişir.
Civan perçemi
Civanperçemi, Latincede bin bir yaprak anlamına gelen “Achillea Millefolium” olarak adlandırılan bir papatyagiller familyasındandır. 80 farklı türü bulunan Civanperçemi, Haziran ayından Kasım ayına kadar beyazımsı, pembe ve kırmızıya çalan çiçekler açan çokyıllık bir bitkidir.
Civanperçemi’nin anavatanı Kuzey Yarım Küre’dir. Güneşli ve sıcak ortamlarda yetişen civanperçemi çayırlarda, dağ yamaçlarında, yol kenarlarında rahatlıkla bulunabilir. Ülkemizdeki anavatanı Kuzey ve Doğu Anadolu Bölgeleri olarak bilinir. Civanperçemi çok güzel kokusuyla bir bitki familyası olmaktan ötedir. Farklı aroması ve bileşiğiyle yemeklerde tatlandırıcı amaçlı kullanımı Truva savaşına kadar dayanmaktadır. Civanperçemi bitkisinden; civanperçemi çayı, civanperçemi yağı, civanperçemi merhemi ve çeşitli esanslar üretilir.
Kandil çiçeği, Binbir yaprak, Yaşlı adam biberi, Asker yarası, Şövalye binyaprağı olarak da bilinen Civanperçemi, Mayıs ve Eylül aylarında toplanır. Toplama işleminin güneşin en etkili olduğu saatlerde yapılması önemlidir. Çünkü bitki içerisindeki etken maddelerin en aktif ve yoğun olduğu an güneşin en etkili saatleridir.
Çanta Çiçeği
Çanta saksı çiçeği çantaya benzeyen yapısından ötürü bu ismi almıştır. Keseye benzeyen sarı ve kırmızı renkte karşımıza çıkan bu çiçeğin aynı zamanda üzerinde benekler vardır. Ev, ofis ve işyerleri gibi yaşam alanlarımızı renklendiren rengarenk bitkilerdir. Uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Bulundukları ortama farklı bir hava katarlar. Doğada birçok çeşidi ve rengi vardır. Sarı, kırmızı ve kırmızının tonları halinde açan çanta çiçeği üzerindeki beneklerle de farklı bir görüntü oluşturmaktadır. Çanta çiçeği de diğer tüm bitkiler gibi özel bakım isteyen bir çiçek türüdür. Aksi takdirde solabilmektedir.
Çarkıfelek çiçeği
Passiflora incarnata, çarkıfelekgiller familyasından çarkıfelek cinsinin en kuzeyde yetişen türüdür. Çarkıfelek adıyla bilinen tavuk yumurtası büyüklüğünde ve şeklindeki sarımsı meyveleri insanlarca tüketildiği için Güneydoğu ABD’de ziraati yapılır. Bitki, asma sülüğü gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı büyür.
Çiğdem çiçeği
Çiğdem, süsengiller familyasına ait bir bitki cinsidir. Çok yıllık, yumrulu, çingene pembesi ya da mavi çiçekli otsu bitkilerdir. Çiçekler, türüne bağlı olarak, ilkbahar ya da sonbaharda açar. İlk baharda çiçeklenen türlerin yumurtalığı toprak altında kalan uzun çiçek tüpleri vardır. Çiğdem çiçeği; pembe, beyaz, mor ve leylak renginde çiçekleri vardır. Tohumları yuvarlak, rengi sincabidir. Soğan şeklinde yetişip büyür. Çiçekler, türüne bağlı olarak, ilkbahar ya da sonbaharda açar. İlk baharda çiçeklenen türlerin yumurtalığı toprak altında kalan uzun çiçek tüpleri vardır. Çiçekler geceleri ya da kötü havalarda kapanır.
Çin Gülü
Japon gülü ya da diğer adıyla Çin gülü, ebegümecigiller familyasından Doğu Asya kökenli saksı ve bahçe süs bitkisi türü. Latince adı ‘Çin gülü’ anlamına gelse de Türkçede kullanılan ‘Japon gülü’ adı çiçekçilerde ve halk arasında çok yaygındır. Saksı ve bahçe çiçeklerinden olan Japon gülü Türkiye’de Marmara ve İç Anadolu’da saksılarda, Ege ve Akdeniz’de bahçelerde yetiştirilmektedir. aksıda yetiştirilen Japon güllerinin boyu kısa olur, bahçede 3 metreye uzayabilmektedir. Çiçekleri beyaz, sarı ve kırmızı renklerde olur.
Ilıman iklimleri sever. Güneşi sever fakat çok güneşli bölgelerde sıcağa çok fazla maruz kalmaması için gölgede yetiştirilmelidir. Soğuk havaya çok dayanıklı olmadığından soğuk bölgelerde saksıda yetişmesi daha uygundur. En az 15 derece en fazla 35 derece sıcaklığa dayanıklıdır. Az nemli ve kireçli toprakları sever. Tohumla ekilerek çelikleme yöntemiyle çoğaltılabilir.
Çitlembik
Çitlembik, yaklaşık 60-70 tür barındıran, her yıl yaprak döken bir ağaç cinsidir. Kuzey Yarıkürenin ılıman iklime sahip bölgelerine yayılmış, güney Avrupa, güney ve doğu Asya, güney ve orta Kuzey Amerika, ve güney ve orta Afrika’da bulunan bir bitkidir.
Çöpleme Çiçeği
Çöpleme Çiçeği, 30-60 cm boylanabilen, çok yıllık, herdem yeşil, otsu bir türdür. Gövde yapraksızdır. Yapraklar dipte; uzun saplı, elsi birleşik, 7-10 parçalı; yaprakçıklar eliptik, kaba dişli, altta tüysüz veya kısa cılız tüylüdür. Çiçeklenme Mart-Mayıs ayları arasında; çanak yapraklar yumurtamsı, 20-30 mm, yeşilimsi beyaz, bazen soluk eflatunumsu renkte; taç yapraklar 5-10 adet ve sarımsı-beyaz renktedir. Meyve tabanda, 20-25 x 8-12 mm boyutlarda; tohumlar sıklıkla 6`dan fazladır. Deniz seviyesi ile 2200 m yükseklikler arasında; genellikle orman açıklıklarında ve orman altlarında yetişir. Çok tahriş edicidir! Açık kaynaklarda hayvanların derilerinde bulunan parazitlere karşı kullanıldığı belirtilmektedir.
Çuha Çiçeği
Latince adı ‘Primulaceae’ olan Çuha Çiçeği, çuha çiçeğigiller familyasındandır. Adını çuhaya (kumaşa) benzeyen yapraklarından almıştır. Anavatanı Çin’dir. 500’e yakın türü bulunmaktadır. Genelde bahçecilikte süs bitkisi olarak yetiştirilen çuha çiçeği, Avrupa ve Asya’nın güneşli çayırlarında ya da güneş gören orman altı bölgelerde yabani olarak yetişir. Anadolu’da da yaygın olan Çuha Çiçeği, yörelere göre Ayıkulağı, Tutya Çiçeği, Evvel Baharotu, Onbiray çiçeği ve Felçotu olarak da bilinir.