İhramdan maksat, haca ve umreyi veya her ikisini eda için mubah olan şeylerden bazılarını nefsine belirli zamanlarda haram kılmaktır. Diğer bir ifade ile İhram, Hac veya umreyi yahut her ikisini eda etmek için mübah olan şeylerden bazılarını kendisine belli bir süre haram kılmak, bunları yapmaktan sakınmak demektir. İhram sözlükte “haram etmek, kendini mahrum bırakmak” anlamına geldiği gibi, “tâzim edilmesi gereken zamana veya mekâna girmek ve bunlara saygı duymak” anlamına da gelir. Mesela, eşiyle cinsel münasebette bulunmayı terketmektir. Bu ihram, hacca veya umreye yahut her ikisine niyet etmekle ve,
لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيكَ لَكَ لَبَّيْكَ، إِنَّ الْحَمْدَ، وَالنِّعْمَةَ، لَكَ وَالْمُلْكَ، لاَ شَرِيكَ لَكَ
Okunuşu: Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk, lâ şerîke lek.
“Buyur Allahım! Buyur, kapına, geldim. Senin eşin ve ortağın yoktur. Sana yöneldim. Hamd senin, nimet senin, mülk de şenindir. Eşin ve ortağın yoktur” diye telbiyede bulunmakla oluşur. İhrama girmiş kimseye “muhrim” denir. Muhrim olmayana da “halâl” denir.
İHRAM YASAKLARI
Hacı adayının ihramlıyken dikkat etmesi gereken yasaklar şunlardır:
– Kötü ve incitici söz söylemek,
– İnsanlarla mücadele ve münakaşa etmek,
– İnsanları kırmak, eş ile yakınlaşmak,
– Bitkileri koparmak,
– Av hayvanı avlamak,
– Saç ve sakal tıraşı olmak,
– Bıyıkları kesmek,
– Vücudundan kıl koparmak veya tıraş etmek,
– Tırnak kesmek,
– Koku sürünmek,
– Elbise giymek,
– Erkeklerde başı, kadınlarda yüzü örtmek,
– Eldiven, çorap veya topukları kapalı ayakkabı giymek, ihramın yasakları arasındadır.
İhram yasaklarına uyulmadığı takdirde bazı cezalar vardır. Bu cezalar yasağın çeşidine göre kimi zaman bir sadaka, kimi zamansa bir kurban olabilir.
Giyim ile ilgili yasaklar erkekler içindir. Bayanların kendi elbiseleri, ihram örtüsü olarak kabul edilmektedir. İhramlı iken uçak içerisinde sunulan ikramların ardından ıslak mendil ve kokulu sabunların kullanmamasına özen gösterilmelidir.