Makak (Makak Maymunu), Güney Asya’nın hemen her yerinde, kimi türleri Cezayir ve Fas’ta bulunan, laboratuvarlarda deney hayvanı olarak yararlanılan, kuyruklu, küçük bir maymundur. Bu küçük Asya maymunu öylesine canlı, öylesine akıllıdır ki Amerika’lı bilginler 1959’da “Jüpiter füzesinde astronotluk yapıp yeryüzünden 450 kilometre uzakta uçabilmesi için makakları seçmişlerdir.
Makak’ların çoğu kuyruklu olan ve tabanlarına basarak yürüyen bu hayvanlar, genel olarak Hindistan, Çin, Afrika, Malaya ile Sunda ve Filipin adalarında yaşarlar.
Makaklar, bütün öteki maymunların arasında hâl ve hareket bakımından insanlara en yakın olanıdır. Rhesus maymunu cinsinden iki makak olan Able ile Baker uçuş boyunca kendi kendilerine beslenecek ve gerektiği zaman bazı âletlerin kollarını çekip işletebilecek şekilde Amerika’lı uzay bilginlerince terbiye edilmişlerdi. Bu iki makak, bazı ışıklı ya da sesli işaretleri görüp ya da işitince kendiliklerinden harekete geçip öğretilenleri yapabiliyorlardı. Baker adlı makakın hayatta kalmasına karşılık, Able yere inişinden iki gün sonra ölerek feza yarışının ilk kurbanı oldu.