Pabucu dama atılmak
* Daha iyisi bulununca vazgeçilmek.
* Kendisinden üstün birinin çıkmasıyla gözden düşmek, değer ve itibarını kaybetmek.
* Herhangi bir konuda geçilmek,aşılmak.
* Ahi teşkilatında hileli iş yapanlara verilen dükkan kapatma veya işten men etme cezası.
Örnek: Yeni bir elektrikçi aldılar, desene Murat`ın pabucu dama atıldı.
Pabucu dama atılmak deyiminin hikayesi
Eskiden Ahilik teşkilatı bugünün TSE’sine benzer bir işlev görürlerdi. Bir müşteriden bir şikâyet geldiği zaman, şikâyet edilen dükkâna gidilir ve şikâyetin haklı olup olmadığı İncelenirdi. Eğer haklı bir şikâyetse, her branş için ayrı bir ceza uygulanırdı. Ayakkabıcı esnafı için uygulanan ceza ise, bozuk ayakkabıların alınıp dükkânın damına atılmasıydı. Böylece o dükkânın bozuk mal ürettiği anlaşılır ve esnaf çok müşteri kaybeder, zarar ederdi.
DEYİM NEDİR?
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı ya da söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir. İki veya daha çok sözcükten kurulu bir çeşit dil ifadesi olan deyimler, duygu ve düşünceleri dikkati çekecek biçimde anlatan ad, önad, belirteç, yalın ve birleşik eylem görünüşlü dilsel yapılardır. Ya tam bir tümcedirler ya da bir söz öbeğidirler.
Diğer bir deyişle Deyim; Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarına “deyim” denir.